kárpát-medencei összefogás fórum babaton

Idén Babatvölgyben zajlott az immár ötödik alkalommal megrendezett „Kárpát-medencei Összefogás Fórum”, melyet a Földművelésügyi Minisztérium Nemzetközi és Kárpát-medencei Kapcsolatok Főosztálya 2010 óta minden év adventi időszakában szervez meg a Kárpát-medencei gazdaszervezetek tagjainak részvételével.

A találkozó lehetőséget ad arra, hogy az erdélyi, a felvidéki, a kárpátaljai, a muravidéki, a partiumi, a székelyföldi és a Baranya-háromszögi gazdák egymást megismerjék, és eredményes együttműködéseket alakítsanak ki, élve az Európai Unió adta lehetőségekkel nemzetpolitikai, térségi, gazdasági téren, hiszen a Kárpát-medencei országok többsége az Európai Unió tagja. Ha az egyes országok külön - külön dolgoznak ki területfejlesztési -, vidékfejlesztési -, vízrendezési -, ökológiai koncepciókat, és nem hangolják össze az infrastrukturális és a közlekedési fejlesztéseiket, akkor nagy lehetőségről mondanak le. Az Unió adta adottságok kiaknázásán kívül cél a még nem uniós szomszédos országok irányában is feltérképezni az együttműködési lehetőségeket. A rendezvényt a határon túliak a Kárpát-medence legrangosabb gazda összejövetelének tekintik.

Az idei évben a Szent István Egyetem és a GAK Kft. Babatvölgyi tanüzeme adott otthont a rendezvénynek, amely a korábbiaktól eltérően az informális kapcsolatépítésre és egymás megismerésére helyezte a hangsúlyt. Az esemény az egyetem Gorka Termében kezdődött Tóth Katalin helyettes államtitkár asszony és Dr. Tőzsér János rektor úr köszöntésével. Az államtitkár asszony méltatta a kialakult jó kapcsolatot a Földművelésügyi Minisztérium és határon túli gazdaszervezetek között, és a lehetőséget, ami ezeken a fórumokon adódik a minisztérium terveinek, pályázati lehetőségeknek és a gazdaszervezetek nehézségeinek közvetlen és kölcsönös megismerésére és a megoldások keresésére.  Dr. Tőzsér János kiemelte az oktatás terén született együttműködéseket. A gazdaszervezetek képviselői elmondták, milyen jó lehetőség számukra a találkozó a kapcsolatépítésre, majd beszámoltak az idei év eredményeiről.

A program további része a Babatvölgyben folytatódott a környék történelmének megismerésével, majd szakmai kirándulással a műemlék Istállókastélyhoz és a Babatvölgyi Biokertészetbe.
A rangos eseményhez méltó helyszínt és hátteret biztosított a Babatvölgyi tanüzemünk, és az általunk megrendezett színvonalas program, hozzájárulva a gyümölcsöző együttműködések kialakulásához.

Kategória: 
Aktuális hírek
Rendezvények