Információ-szervezés, adatbázis-fejlesztés, tartalomszolgáltatás

Az Agrárinformatikai Csoport a GAK-on belül 1997-ben jött létre, az Egyetem és a GAK által létrehozott pályázati konzorcium sikeres pályázati tevékenységét követően. A Csoport tevékenységének célja a magyar agrárgazdasági vállalkozások, termelők, gazdálkodók, valamint transzmissziós funkciót betöltő szakemberek ellátása korszerű információ-technológiára alapozott szakmai tartalomszolgáltatással, valamint korszerű hálózati kommunikációs szolgáltatással.

Főbb tartalomszolgáltatásaink:

EU-INFO - www.eu-info.hu, www.eurofarmer.org
Az EU agrármenedzsment rendeletek adattartalmának teljes körű, a megjelenés napján történő feldolgozása, magyar környezetre való lokalizálása, az alkalmazott és fordításra nem kerülő bonyolult kódrendszerek közérthetővé tétele. A rendszer erőssége az adatbázis szintű feldolgozás, összetett lekérdezések, grafikonos megjelenítés lehetővé tétele. A szolgáltatás része az EU agrár híranyagok (Rapid/Midday) fordítása, megjelentetése az Interneten, teletexten.

Szemantikus web - www.agro.hu/voc
A projekt célja, hogy az élelmiszergazdaság területén előteremtse az induló feltételrendszerét annak a komplex folyamatnak, amelynek eredményeképpen az ágazat sikeresen kapcsolódhat be a közeljövőben elterjedő tartalomszolgáltatási szabványok és technológiáik által meghatározott információáramlásba, a nyelvek és tudományágak közti átjárhatóságot fokozatosan megvalósító európai és globális kommunikációs vérkeringésbe. A publikálási tevékenység rendszerezett viszonyok között való megvalósítása érdekében szükséges szakmai ontológia, metaadat készlet, tezaurusz, névtér, tématérkép, illetve a szemantikus hálózati infrastruktúra egyéb kellékeinek prekurzoraként előállítjuk a jelenleg már 10 nyelven elérhető FAO AgroVoc szakmai tezaurusz magyar nyelvi verzióját, valamint a FAO AgMES rendszeréhez illeszkedő agrár metaadat struktúrát.

Farm menedzsment információs rendszer - www.efarmer.org
Korszerű web-technikára alapozott üzemi szintű fedezeti hozzájárulás érték számítások a weben, FDIN metodológia alapján, gazdák irányában is hasznosítható módon. EU kompatíbilis farm menedzsment tanácsadási információs szolgáltatás a gazdálkodók számára.

EquInfo - www.equinfo.hu
Országos lovas turisztikai adatbázis elhelyezése, részvétel a program megvalósításában.

AgroBörze - www.agroborze.hu
Mezőgazdasági termék és szolgáltatás keres-kínál rendszer létrehozása több megyei agrárkamarával együttműködve

Szakkönyváruház - www.olvass.hu
A szakkönyv- és kiadványterjesztő részleg értékesítési munkájának elősegítése online áruház működtetésével, CD kiadványok informatikai elő-, vagy elkészítésével, lektorálásával.

Nemzetközi együttműködések:
ˇ FAO (ENSZ Mg.-i és Élelmezési Szervezete): AgroWeb Közép-Kelet Európai Agrárinformatikai Hálózat magyarországi csomópontjának kialakítása és nemzeti szintű képviselete, workshop-ok szervezése
ˇ IAALD Agrárinformatikusok Világszervezete: magyarországi szekció koordinálása, web-oldal fenntartása.
ˇ International Visegrad Fund: Visegrádi Négyek projektek szervezése az élelmiszerbiztonság, piacszabályozás, vidékfejlesztés területein.

Kedvezményes üzleti Internet és web szolgáltatás
Több tucat agrár szervezet és vállalkozás számára biztosítjuk évek óta saját domain nevük alatt a kedvezményes internetes jelenlétet, kapacitásaink azonban igény esetén korlátlanul lehetővé teszik jövőbeni új partnerek számára is ezt a szolgáltatást. amelynek főbb tartalmi elemei IP cím, DNS, E-mail, Web tárhely, FTP, Szerver hoszting, internet hozzáférés, stb.

Multimédiás CD-ROM készítés
CD-rom készítésre alkalmas fejlesztői keretrendszerrel és programozói háttérrel vállaljuk cégek, rendezvények, kiadványok CD-ROM-on történő bemutatását. Eddigi munkáink OMÉK 2000, Innovációs Konferencia 2003, Gyomhatározó, IVF-AgroWeb, FAOSEUR AW, stb.

A Gödöllői Regionális Teleház működtetése
A GAK Kht. által 1998 óta működtetett Gödöllői Regionális Agrár-referencia Teleház telekommunikációs és informatikai szolgáltatásokkal segíti a környék kis- és középvállalkozásait, korszerű multimédiás hálózati számítógépekkel és perifériákkal várja a város és a térség lakóit. 6 db közvetlen és teljes Internet hozzáférést biztosító, korszerű, multimédiás PC terminál, digitális multimédia eszközök, fényképezőgép, projektor, fénymásológép, scanner, stb. áll rendelkezésre. A létesítmény a jövőben is befogadja a helyi információs társadalom szereplőit, továbbképzéseket, bemutatókat, börzéket szervez, folyamatos tanácsadással segíti a felhasználókat.