babatvölgyi biokertészet tanüzem (bbkt)

A Babatvölgyi Biokertészet Tanüzem részletes bemutatása

A tanüzem azonosító adatai:

Cím: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
 

1.Bevezetés
A Babatvölgy Biokertészeti Tanüzen (BBKT) 2000-óta müködik (2000-2005 a Nyitott Kert Alapívány müködtetésben). Termesztünk biozöldséget, biogyümölcsöket és fűszernövényeket.

A kert fekvése
A 7 hektáros biokert a SZIE Babatvölgyi területének (273 ha) dél-nyugati szélén található, hozzávetőlegesen 5km-re észak-keletre Gödöllő városától (1. ábra). A kertet három oldalról (kelettől, észak nyugatig) vegyes összetételű erdős terület veszi körül, észak nyugati irányban pedig a Grassalkovich Istálló Kastéllyal szomszédos.

A kert a Gödöllői dombság területén található, a homokos területen kialakult talaj agyagbemosódásos barna erdőtalaj. A feltalaj alatt váltakozva több rétegben agyagos üledék és különböző finomságú homokkő található legalább 150 m mélységig. A talaj vízvezető képessége kielégítő, pH értéke 6.3-7.3. közötti. Az éves csapadék mennyiség 600 mm körül alakul. Annak következtében, hogy a kert nagy része észak- keleti irányú enyhe lejtőn helyezkedik el és hogy Babat-völgyben általában is hűvösebb az időjárás, az Alföldhöz képest kicsit rövidebb az átlagos vegetációs időszak (tavasszal kb. két, ősszel kb.egy héttel). A magas napfény és magasabb hőigényű növények termesztése ezáltal nem optimális, ugyanakkor számos levélnövény, saláta, gyümölcs és fűszernövény számára kedvezőek az adottságok.

A BBKT-t övező terület főleg bükk- (Fagus sp.) és fenyő- (Pinus sp.) félékkel, akáccal (Robinia pseudoacacia), tölgy- (Quercus sp) és hárs- (Tilia sp.) félékkel van beerdősülve.

Babat-völgyet és a Gödöllői- dombságot évszázadok óta fontos vadászati területként tartják számon. A beerdősült területeket juh és szarvasmarha legeltetésére szolgáló legelők váltják. A főként vadkanból, szarvasból és nyúlból álló nagy számú vadállomány miatt a zöldséges kertet 2 méteres kerítéssel kellett körülvenni.

Egyedülálló természeti környezet
A BBKT a Duna-Ipoly Nemzeti Park fennhatósága alá tartozó természetvédelmi területen fekszik. Babat-völgy számos kétéltű és szintén védett növény fajnak (p.d. Adonis vernalis, Thlaspi jankae, Epipactis heleborine) szolgál otthonául, számon tartják békés környezetéért is ezt a Budapest központjától csupán 35 km-re található területet. Bármely emberi tevékenység gondos tervezést és megvalósítást igényel a völgy páratlan ökológiai változatosságának megőrzése, a negatív hatások minimalizálása érdekében.

2. ábra. 2004 Betakarítás ünnepe

2. TERMELÉSI TEVÉKENYSÉGEK

A BBKT egész területén ökológiai gazdálkodás folyik. A gazdálkodás módját a Biokontroll Hungária Kht. felügyeli, erről a minősítést a Biokultúra Egyesület adja ki. A minősítést is a Biokontroll végzi. A BBKT területe a Nemzeti-Agrár-Környeztvédelmi Program (NAKP) Ökológiai Gazdálkodási célprogramján bejegyzett terület.

Babati biokert 2004-ben

Vetésforgó

A vetésforgó lényege abban áll, hogy egy adott területen, évről évre változtatva termesztett növényeket, a talajjal szemben változnak az igények, elkerülhető a gyomok, kártevők és betegségek túlzott elszaporodása. A vetésszerkezet megváltoztatása növeli a talaj termőképességét is. A vetésforgó központi jelentőségű elem mind a talajtermékenység fenntartása, mind pedig a növényvédelem és gyomkezelés szempontjából.

A tanüzemben számos zöldség, fűszer és gyümölcs termesztése folyik, jelen anyagban azonban a zöldségtermesztésre fókuszálunk és csupán rövid kitekintést nyújtunk a többi termesztett kultúrnövényre. Több mint 50 növényfajtát termesztünk az egész szezon alatt hagyományos zöldségnövényeket (burgonya, sárgarépa, vöröshagyma, cékla, zeller, stb.) és Magyarországon kevésbé ismert vagy új növényeket is (mángold, rukkola, bazsalikom, pasztinák vagy a galambbegysaláta stb.).

A vetésforgó megtervezése a termeszteni kívánt növények meghatározásával és azok különböző szempontok szerinti csoportosításával kezdődik. Ilyen szempontok például a tápanyag igény (pl. a burgonya magas nitrogén igényű, a sárgarépa az alacsony nitrogéntartalmú talajokat kedveli), a növény családok (káposztafélék / keresztesek, tökfélék), a betegségekre való hajlam vagy azokkal szembeni ellenállóképesség, illetve más faji sajátságok (pl. pillangós növények nitrogén megkötésre) lehetnek.

4. ábra. BBKT területen vetésfogó alapja

A BBKT területén két szintű vetésfogó van. Az 2. ábrán a 7 hektáros bevethető terület 5 különálló parcellára van felosztva (4 zöldség, 1 gyümölcs termesztésére.) Ez adja alapját a hosszú távú vetésforgónak. A négy zöldség termesztésre szolgáló terület egyenként 1 ha körüli nagyságú és mind különböző típusú hasznosítású: az I.- el jelölt zöldség, a II.-el jelölt zöldség, a III. számú szántóföldi növény a IV. számú talaj termékenységet javító növény. E vetésforgó megvalósításához szükséges mind a 4 ha öntözésének megoldása (jelenleg 1,6 ha az öntözhető terület) és mind a 7 ha köré kerítés emelése a vadkár elkerülésére (jelenleg 2 ha van bekerítve).

A vetésforgó második szintje a 4 elkülönített parcellán belül van. Jelenleg ezt a vetésforgót alkalmazzuk a 2 ha. zöldségtermesztő területen (3. ábra). A jelenleg bekerített és öntözhető területen 2000 óta egy 6 szakaszú vetésforgót alkalmazunk. A növények a következőképpen helyezkednek el:

5. ábra. Vetésszerkezet a tanüzem területén (2005)

I. Gyökérnövények
II. Hagyma és zeller
III. Káposztafélék és saláta
IV. Krumpli félék
V. Paprika és bazsalikom
VI. Bab-, tökfélék és csemegekukorica

A vetésforgó az alábbi:

1. Táblázat: Vetésforgó

Év Növény csoport
2000 I VI V IV III II
2001 II I VI V IV III
2002 II II I VI V IV
2003 IV III II I VI V
2004 V IV III II I VI
2005 VI V IV III II I

A BBKT vetésforgójának első teljes ciklusa 2006-ban fejeződik be.

3. TÁRSADALMI, OKTATÁSI ÉS MARKETING TEVÉKENYSÉGEK

A gazdaság fenntarthatóságához a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket egyaránt egyensúlyban kell tartani. Ezek egy része adottság, más része fokozatosan alakult ki illetve még fejlesztésre vár. A termelési tevékenységeknek biztos alapokon kell nyugodnia, a gazdasági életképesség és a szűkebb és tágabb környezet megóvása érdekében.

A társadalmi folyamatok igen dinamikusan változnak és tudatos alakításukra van szükség, ha az egész gazdasági szervezet működését segíteni szeretnénk vele. A jól szervezett emberi háttér a mezőgazdasági vállalkozás egyik legértékesebb erőforrása. A BBKT társadalmi szemléletét mutatom be, mely szerint a marketing egy fajta rövidtávú oktatás, az oktatás pedig valóságos hosszú távú marketing stratégia. Feltett célunk, hogy népszerűsítsük a helyi fenntartható mezőgazdaságot és élelmiszerellátási rendszereket. Ennek megvalósításához társadalmi változások (oktatáson keresztüli) elindítására és saját bioélelmezési- rendszerünk és termékeink értékesítésére (marketing) van szükség.

Marketing és értékesítés
A GAK Kht, a SZIE-KTI és a Nyitott Kert Alapítvány 1998-as kezdetektől való együttműködését a biotermékek marketingjének és értékesítésének innovatív és találékony megközelítése tette egyedivé. A "marketing" kifejezés alatt a szó általánosan használt jelentésében foglaltaknál jóval szélesebb tevékenységi kört értek.

A BBKT megközelítésében a "marketing" célja jóval több, mint pusztán a területen megtermelt termények értékesítése. Először is a rendszer működése és gazdasági életképessége érdekében együttműködünk más biotermelőkkel, hogy stabilan, egész évben ki tudjuk elégíteni a fogyasztói igényeket. Az első időkben megkíséreltük, hogy minden kínált terméket saját magunk állítsunk elő. Az első néhány év tapasztalataiból azonban rá kellett jönnünk, hogy ezzel saját magunkat szorítjuk korlátok közé és lehetséges vásárlókat veszítünk el. Rájöttünk, hogy annak érdekében, hogy a fogyasztók szélesebb köréhez juthassunk el, figyelembe kell venni az egyéni igényeket és szolgáltatásunkat egész évben kell biztosítani.